2012. augusztus 3., péntek

Akvárium építés nulláról - II. (A vég kezdete)

Nos, az előzmények megvoltak, végem van: többet akarok, nagyobbat, szebbet, többet.. ja.. ez már volt.

Mi fér el a szobában?
Mi a minimum méret, a kinézett halaknak?
Mi az amivel kőkeményen el lehet áztatni a szomszédot?
Mivel kergethetem ki szüleim a világból?

1,7m széles
350l vizet tart magában
75kg az üveg alapsúlya
falat kellhet bontani hogy fel lehessen tölteni
csak fából akarom megépíteni, fémet csak merevítés végett használnék

Végeredmény...
75kg a nagyobb üveg
10-10kg a két 72l-es üveg
20-30kg a szekrény
490kg víz
40-45kg homok
15-20kg kő

660-680kg összsúly....

Itt jön a mondat, ha tudtam volna hogy ennyi lesz.. Nem fogtam volna bele. No-de sebaj!

Így indult a gondolat:

A képen látszik, hogy csak egy akvárium volt a terv, alul pedig polcok a szűrőnek, és a halas cuccoknak. Felül pedig az alsó rész elhúzható, így be tudok nyúlni, a felette lévő pedig egy polc minden más holminak.

  

 



Ám említettem két darab 72l-es csodát.

Így néztek ki pár hónapja.

Nade mivan, hogy is gondolom én ezt? Ez a két akvárium felül van egymás mellett...

A laptop magasságában képzelhető el a 170cm széles vízfal, alatta az egyik polcon már ott figyel az egyik 72l-es csoda. A másik oldalon szimmetrikusan foglal helyet a másik nemsokára.

És minek nekem ennyi?! Nos, jogos. Ám, sajnos a jelenlegi hal állományom, nem ereszthetem össze a jövőbéli afrikai Sügerekkel. Miért? Hát mert maximum másfél napig tartana nekik kiirtani őket. És  miért két 72l-es? Noigen, ám ez már kevésbé jogos. A terv az, hogy a sügerek szaporodjanak, ehhez nem kell más mint hagyni őket jó körülmények között élni, és ha látszik hogy ívnak, akkor esemény után a mamát átrakni az elméletben üresen tartott 72l-es akváriumba. Majd amikor kiköpte őket egyik éjszaka vissza is helyezhető. A piciket fel tudom nevelni, és 3-4 hónap elteltével el lehet őket adni. Legalábbis ez volna a terv.

A legutolsó gondolat az, hogy a két kisebb akvárium függetlenné lesz téve a nagy szekrénytől, hogy ne húzza a súlyát, így megszabadítom a 3 lábát 200-220kg fölösleges súlytól. De mindezt úgy szeretném kivitelezni, hogy ez ne látszódjon. Mivel bele kell tudnom nyúlni, és ez elég irreális a magasságok miatt, ezért kerekeket fognak kapni, és a szerkezet alja le lesz takarva alaposan, így amíg nincs kihúzva a medence, addig lehetetlen megmondani hogy független. Persze ehhez az kell, hogy belevágjak a nagy szekrény aljába, de mivel csak a két oldalon, és középen hozok le terhelést, ezért megtehetem, hogy pár részt kivágjak. Ennek a kivitelezése még várat magára, de talán már nem sokáig.. 

Felül is változás van az eredeti koncepcióhoz képest. Szerencsére. Ott sem tudtam volna benyúlni rendesen, hogy néha takarítsak. Az eredeti helye is változik a vízfalnak, eddig egyből az ajtóval szembe lett volna, de ezt megvétózta a kanapé, így a tetőt is meg tudom csinálni felhajthatósra, ami azt hozza magával, hogy tökéletesen hozzá fogok férni mindenhez, és ki fogok tudni takarítani odabent.

Jelenleg egyébként 4 medence van otthon, mind a négy üzemel (ajjaj). Igaz a 40l-est szeretném kiütni, de ehhez kis időre van szükségem. Van egy 9l-es nagyon kicsi, ebben csak palvula-t (fű szerű gyönyörű növény) szeretnék tenyészteni, és itt fog lakni a kék harcos. Jelenleg még nem tudom hol lesz a pontos helye.. :)

akruálisan..(este képcsere)


Továbbiak reményeim szerint a hónap végén...